Ruis-porkkanasämpylöitä

843010.jpg Uunipeltini ovat olleet pitkään hiljaa. Kesälomalla mökkimme oli aivan leipomon vieressä ja pääsimme valmiin leivän makuun. Kotosalla on meno jatkunut samana, valmiita leipiä on haettu lähikaupasta. Tuli kuitenkin luvattua lapsille makoisat porkkanasämpylät. Leipominen jäi iltaan. Tein taikinan. Lähdin iltakävelylenkille ja mies pyöritteli sämpylät sillävälin valmiiksi. Yhteistyössä tämähän käy :).

  • 3 porkkanaa
  • 10 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ruisleseitä
  • 2 dl ruisjauhoja
  • sopivasti sämpyläjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vehnäjauhoja

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Laita kattilaan vesi ja porkkanaraaste kiehauta. Kansi päälle ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Jäähdytä vesihauteessa käden lämpöiseksi. Lisää hiiva, siirappi, suola, leseet, ruisjauhot ja sämpyläjauhoja. Alusta sämpyläjauhoilla. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Loppuvaiheessa käytin myös vähän vehnäjauhoja.

Pue kengät jalkaan ja anna miehelle ohjeita. "Voisitko leipoa sämpyjät loppuun... paisto 225 asteessa noin 15 min". Palaa iltalenkiltä hyvään sämpylän tuoksuun ;).